Uudet väliovet – nopea tapa uudistaa kodin ilme

Uudet väliovet – nopea tapa uudistaa kodin ilme

Väliovet ja sisäovet

Helppo päivitys kodin ilmeeseen syntyy vaihtamalla vanhat ja kuluneet väliovet uusiin. Uutuuttaan kiiltävät väliovet kohottavat koko kodin olemusta ja esimerkiksi remontissa ne antavat loppusilauksen uusille pinnoille. Väreissä ja tyyleissä riittää valinnanvaraa!

Väliovien tyyli ja materiaalit ovat vaihdelleet vuosikymmenten aikana. Yksi haluaa vaalia esimerkiksi puunsävyisiä viiluovia, toinen tahtoo remontin yhteydessä uudistaa ovet omaan tyyliinsä sopivaksi. Uudisrakentaja pääsee suunnittelemaan sisäovet muiden yksityiskohtien rinnalla.

Vaalean ajaton koti ja vaaleat pintamateriaalit ovat suomalaisten kestosuosikkeja, vaikka sisustuslehdissä ja blogeissa trendivärejä väläytelläänkin. Kun seuraavan kerran maalaat, tapetoit tai vaihdat lattiamateriaalia, lisää kokonaisuuteen uudet siistit väliovet. Etenkin lapsiperheissä sisäovet saavat joskus kovaakin kyytiä ja leikin tiimellyksessä elämänjälkiä syntyy.

Värillä on väliä sisäovien suunnittelussa

Uusien väliovien suunnittelussa kannattaa kiinnittää huomio kahteen asiaan: Tärkeimpänä välioven tyyli – sopiiko kotiin modernit vai klassiset sisäovet? Ovipinnoissa on saatavilla muun muassa sileää, raitaa, ruutua ja erilaisia lasiaukkoja. Toinen kokonaisuuteen ja kodin ilmeeseen vaikuttava asia on ovien väri. Väliovien perushintaan sisältyviä vakiosävyjä ovat yleensä valkoinen, ruskea sekä tumma ja vaalea harmaa.

Varman päälle pelatessa hyvä valinta on ajaton valkoinen väliovi – leikitellä voi halutessaan pintastruktuureilla. Rohkeita värejä suosiva voi lisämaksusta tilata kodin sisäoviin persoonallisen RAL-maalisävyn omien mieltymysten mukaan. RAL-maalikartan väreillä sisäovien värivaihtoehtojen määrä on huikaiseva. Ovet voi tilata myös kaksivärisenä.

Uudet väliovet kotiin

Välioven kätisyys ja avautumissuunta – voiko niitä vaihtaa?

Yksi suunnitteluvaiheessa huomioitava asia on välioven kätisyys ja avautumissuunta. Remonttikohteessa avautumissuunta ja välioven kätisyys pysyvät yleensä samana – ellei käytännöllisyys tai remontissa tehdyt muutokset vaadi muutoksia. Jos ovi tuntuu olevan aina tiellä tai kulku on hankalaa, kannattaa pohtia oven kätisyyden tai jopa oven avautumissuunnan vaihtamista.

Oikeakätiseen oveen tartutaan oikealla kädellä ja oven saranat näkyvät avautumispuolen oikeassa reunassa. Vasenkätinen väliovi avataan vasemmalla kädellä ja saranat näkyvät vasemmassa reunassa.

Makuuhuoneiden ovet avautuvat yleensä huoneeseen, wc-tilojen ovet ulospäin. Kokonaisuuteen vaikuttaa huoneiden koko ja viereisen huonetilan käyttötarkoitus. Uuden kodin rakentajalla ovien avautumissuunnat on yleensä merkitty jo pohjapiirroksiin.

Lasiaukollinen väliovi valaisee huoneen

Lasiaukollinen väliovi

Lasiaukollisia sisäovia on tarjolla runsaasti ja niiden käyttö on yleistynyt huomattavasti. Lasiset sisäovet valitaan usein yhteiskäytössä oleviin tiloihin kuten työhuoneeseen, olohuoneeseen tai ruokailutilaan. Kirkaslasinen väliovi keventää huoneen ilmettä ja lisää kertaheitolla tilan valoisuutta. Kerrostaloasuntoonkin saa lisää valoisuutta vaihtamalla pintaremontin yhteydessä perinteisen umpioven lasiaukolliseen välioveen.

Lasiaukollinen ovi kannattaa valita samaan tyyliin kuin kodin muut sisäovet. Moderniin tyyliin sopivat selkeät linjat, raidat ja sileäpintaiset väliovet. Perinnetalossa ja romanttisen sisustuksen ystävillä klassiset pintakuvioinnit, kuten ruudukot ja peilikuviot ovat ajaton valinta. Myös lasiovet saavat uutta särmää maalisävyä vaihtamalla. Esimerkiksi vaalean harmaa oviväri sopii moneen kotiin ja hillitty sävy korostaa sisäovia kauniisti.

Kylpyhuoneen ovi vaatii suojakäsittelyn

Omasta tyylistä ja toiveista ei tarvitse tinkiä edes kylpytilojen väliovia valitessa. Lokki Ikkunat ja Ovet -verkkokaupasta voi tilata mieleiseensä välioveen maalipinnan alle lisättävän suojakäsittelyn.

Suojakäsitelty väliovi sopii erinomaisesti kostean ja kuivan tilan väliseksi oveksi – eli esimerkiksi kylpyhuoneen ja kodinhoitohuoneen, tai saunan pesuhuoneen ja pukeutumistilan väliin. Saunan oveksi suojakäsitelty ovi ei sovi. Suojakäsittelyn ansiosta myös kylpyhuoneeseen voi tilata erikoisvärisen tai kodin tyyliin sopivalla pintakuvioinnilla tehdyn välioven.

Lisätietoa sisäovista löydät Lokki Ikkunat ja Ovet -verkkokaupasta tai kotisivuilta.

Väliovet ,
Text Widget
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus quis neque vel quam fringilla feugiat. Suspendisse potenti. Proin eget ex nibh. Nullam convallis tristique pellentesque.